Autor Wątek: Coraz głośniej o problemach głuchych  (Przeczytany 1869 razy)

Offline Nobelka9

• Newbie
  • *

Offline qba1975

• Newbie
  • *
Odp: Coraz głośniej o problemach głuchych
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-09-24, 11:45:03 »
Problemom niedołsyszącycm chyba końca nie będzie. Co jakiś czas napotykam artykuły , w których opisuje się obecne absurdalne przepisy dotyczace niedosłyszących. Polecam tekst zamieszczony w Gazecie Prawnej.
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/325132,przy_badaniach_sluchu_protetyk_moglby_zastapic_lekarza_laryngologa.html
W artykule pojawia się wątek dotyczący skrocenia procedury uzyskania paratów. Jak dla mnie bardzo dobry pomysł. Bo obecnie bardzo to utrudnia zycie - chodzenie od lekarza do lekarza, przez NFZ i dopiero do punktu protetycznego.
A wy co myślicie??

Offline tarratura

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-09-27, 12:43:33 »
Uważam, że skrócenie "drogi po aparat" to bardzo dobry pomysł, szczególnie ułatwiłby to zycie osobom starszym.
Niestety w naszym kochanym kraju na każdą wizytę u lekarza trzeba czekać w kolejkach, a uzyskanie zlecenia wymaga przynajmniej dwóch wizyt. Moim zdaniem dobry protetyk bez problemu dobierze nam aparat słuchowy, w końcu zna się na rzeczy.

Offline Robertte

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-01-13, 14:46:36 »
Witam,
Ja generalnie jestem zwolennikiem zmian, szcególnie tych na lepsze.
Co do kwestii aparatów słuchowych uważam ze panstwo powinno zastanowic sie co dalej. Obecna sytuacja osób zaopatrujacych sie w aparaty jest krytyczna. Na wszytsko brakuje pieniedzy. Juz czas to zminenic i pomuslec nad jakimis nowymi roziwazaniami, które pozwoliłby usprawnic proces refundacji chociażby.

Offline Bati55

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-01-21, 11:56:46 »
ja myślę, że kazda inicjatywa na rzecz osób nieslyszacych jest dobra. Nalezy mówić głosno o naszych potrzebach i problemach jakie nas dotykaja. obecnie dzieje sie coraz gorzej dla oósb niepełnosprawnych, w tym tez nieslyszacych. Brakuje kasy na refudnacje, coraz wiecej osob czeka po kilka miesiecy zeby uzyskac marne grosze na dofinansowanie aparatu. mysle ze juz czas zmienic ten system. wielu z nas i tak jest zmuszony kupic aparat za własne pieniadze.

Offline qba1975

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-11-09, 14:32:56 »
O problemach osób z niedosłyuchem coraz glosniej mowi sie. Znalazłem  organizacje , ktora postuluje na rzecz osób niedosłyszacych. Zamieścili kilka swoich postulatów, jest mozlwiosc ich poparcia.
Podaje link:
http://msoon.org/strony.strona.13.0.html

Offline odcienieciszy

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-01-06, 16:58:52 »
Owszem, coraz więcej się mówi o problemach głuchych. Ale trzeba podkreślać, że głusi to nie osoby słabosłyszące. Słyszący już głupieją, bo nie wiedzą jakie potrzeby maja tak naprawdę głusi, a jakie maja słabosłyszący - wszystko przez to, że pojawia coraz więcej ludzi, którzy mówią normalnie, używają aparatów słuchowych, ba! nawet mają implanty a mówią o sobie, że są głuche, a powinny mówić o sobie późnoogłuchłe.