Z osobami niedosłyszącymi można polemizować i się dogadać. Niestety osoby całkowicie głuche sa pozostawione samym sobie. Bo tak naprawdę oni są świadomi swej niedoskonałości w wysłowianiu sie na pismie. Inaczej, osoby całkowicie głuche są świadome że piszą niezrozumiale, że trudno ich zrozumieć, (mogą je tylko zrozumiec osoby znające ich naturalny jezyk migowy) bo te osoby czytając treść napisaną przez głuchych jednocześnie migają wedlug czytania i jest to dla nich zrozumiałe.
Dlatego całkowicie głusi nie zabierają glosu. Czasem ich widać na czacie onsi, piszą krotkie urywane zdania. Ale gdy już chcą napisac dłuższy post to już mają problem.
Czesto tak bywa że głusi proszą kogoś z rodziny, znajomych aby napisali w jego imieniu na forum o swych propozycjach, co ich gnębi, o czym myślą itd.
Prosiłem głuchych aby napisali samodzielnie o swych problemach w swym języku, odpowiedzieli mi że się wstydzą okazywać swe błędy w pisaniu i żeby inni nie pomyśleli że oni są "analbabetami" albo "debilami', więc prosili mnie abym za nich napisał. Lubimy wszystko aby bylo ładnie i pięknie, nie lubimy okazywać brzydoty, tak samo jest językiem pisanym przez gluchych. Ale mam nadzieję że to sie w niedalekiej przyszłości zmieni.