Autor Wątek: Jaki aparat słuchowy?  (Przeczytany 8494 razy)

Offline INEZ

• Newbie
  • *
Odp: Jaki aparat słuchowy?
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-09-27, 14:18:33 »
Witam serdecznie,
Udało mi się w końcu wybrać odpowiedni apart. Trochę czasu mi zajęło poszukiwanie, ale cieszę się  że mam to wszystko za sobą.
Moge powiedziec, że przy wyborze sprzetu liczy się fachowa pomoc. Byłam w kilku miejscach zanim zdecydowłam się na zakup. Szczerze mówiąc, w niektórych punktach starano się wcisnąć mi co popadnie. Ale na szczescie dotarłam do salonu o którym czytałm na forum. Rzeczywiście profesjonalna, uprzejma obsługa wiele pomaga. Bez problemu przedstawiono mi kilka modeli apartów, odpowiednio dobrano. A na dodatek mam 6 tygodni na zwrot aparatu jezeli nie bedzie mi odpowiadał. Podoba mi sie takie rozwiązanie:)

Offline Bati55

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-10-29, 13:33:17 »
Dobry aparat słuchowy to połowa skucesu, a druga połowa to odpowiednio dopasowany.
Niestety problemów ze słuchem nie da rady wyleczyć, apart jest jedną z możliwości radzenia sobie z tym problemem. Dlatego uwazam ze bardzo wązny jest zakup sprzetu z odpowiednim dopasowaniem do indywidualnych wad słuchu. Stad tez zawsze udaje sie do dobrych solnów, gdzie pracuja wykwalifikowani protetycy.

Offline Hakel

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-11-15, 11:44:16 »
Zgadzam się - tutaj trzeba się zdać na specjalistów i ludzi, którzy troszczą się o zdrowie, a nie pieniądze... Ważną kwestią przy stosowaniu aparatu są również baterie - muszą być świeże, i aby długo trzymały, produkowane przez markowych producentów. Dla przykładu, jednymi z bardziej popularnych baterii do aparatów są Rayovaci - tak się prezentują Rayovac 120 sztuk, no i kupując je przez sieć mamy sporo taniej niż w punktach stacjonarnych - idzie zaoszczędzić około złotówki na każdej sztuce, co w skali życia daje niezłą oszczędność :)

Offline mario17-03

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-12-21, 18:53:43 »
Witam szanowne grono :), jestem nowym forumowiczem. Mam obustronny niedosłuch, po wirusowym zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych, w tym związku nawiązuję pytanko o aparat, na lewym uchu ( silniejszym) noszę Phonak 311 eXtra, teraz co polecacie na prawe? słyszy gorzej gdzieś w granicach 75-80 dB, protetyk poleca Certenę SP ..zna ktoś ten aparat? i czy warto tyle pieniążków?? Proszę o wybaczenie adminów że tutaj się przedstawiam i opisuję swój problem :), googlowałem ...na allegro są Oticony spirit 3 SP ..za niewiele jak aparat 550 zł...czort wie czy nie naciągacz? http://allegro.pl/aparaty-sluchowe-oticon-nowe-oryginalne-i1360549887.html    Pozdrawiam

Offline Robertte

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2011-01-13, 14:38:33 »
Witam,
Osobiście uważam, ze zakup apartów przez internet to niezbyt dobry pomysł. polecam sprawdzony salon protetyczny.Przy zakupie za pośrednictwem internetu , na portalach gdzie sprzedaje i kupuje sie wszystko nie mamy gwarancji co kupimy. Poza tym co z ustawienim sprzetu?? W takiej sytuacji to dadatkowy wydatek.

Offline qba1975

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-01-31, 14:51:46 »
Ja bym nie ryzykował i nie kupowal przez internet. Juz lepiej skonsultowac zakup z protetykiem sluchu niz dobierac aparat na allegro.Co z tego ze tanio, ale moze sie okazac zupelnie nieprzydatny. Na paratach nie ma co oszczedzac, w koncu to dzieki nim mozemy lepiej slyszec:)

Offline INEZ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-11-29, 12:39:08 »
Zgodze sie. Lecz mysle ze wiekszosc osób korzysta własnie z punktów protetycznych a nie z internetu. Jak by sie tak dluzej zastanowić to zakup przez internet nie daje nam zadnej gwarancji czy aparat bedzie nam pasował. wiadomo ceny odstraszaja, ale czy jest sens ryzykowac, tylko po to zeby przyoszczrdzic. koniec konców i tak musimy skorzystac z usług protetyka, zeby ustawic aparat. Czy wiec jest sens???
Lepiej pojsc do dobrego salonu i miec gwarancje i opieke.

Offline Bati55

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-12-12, 14:43:50 »
tak tylko czesc osob szukajac oszczednosci, decyduje sie na kupno przez internet. Tylko czy rzeczywiscie wychodzi taniej. Biorac pod uwage brak pewnosci jak bedzie wygladał ten apaart, czy bedzie nam pasował- to chyba nie. A co z dopasowaniem. Trzeba poniesc dodatkowe koszty ustawienia aparatu do naszej wady słuchu. moim zdaniem za duze ryzyko. Lepiej kupic w dobrym salonie.

Offline tarratura

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2011-12-31, 11:03:17 »
Przy doborze apaartu najpierw trzeba wiedziec czy potrzeba nam jedego czy dwóch aparatów. W Polsce niestety obustronne protezowanie nie jest taka prsota sprawą, szcególnie dla oósb niepracujacych. Owszem dobrac apart mozna, wytzrczy skierowac sie do dobrego salonu, gdzie profesjinalni doradcy zajda odpowiedni sprzet. Klopot jest jesli chodzi o dofinansowanie. Nie wszytskie ososby moga uzyskac dofiansowanmie na drugi apart słuchowy, uwazam ze to mocno niesprawiedliwe.I cos koniecznie powinno sie z tym zrobic. Przeciez zakup dwóch aparatów to juz bardzo duzy wydatek, szczegolnie dla oosby starszej.