Autor Wątek: Jaki aparat słuchowy?  (Przeczytany 8291 razy)

Offline Garf

• Newbie
  • *
Jaki aparat słuchowy?
« dnia: 2009-09-09, 18:38:25 »
Witam!

Byłem na badaniu słuchu. Wyszło, że aparat słuchowy przydałby mi się.

Byłem w firmie w Zamościu która oferuje aparaty. Pan tam polecił mi aparat Oticon Vigo Pro. Tylko, że on jest troche drogi (o ile dobrze pamiętam podana cena do 3,6 tys. zł za sztukę). Według audiologa w moim przypadku najlepiej sprawdziłyby się 2 aparaty, a to już duży wydatek.

Chciałbym, w takim razie po prosić o poradę jaki aparat byłby dobry i to w takiej cenie aby oba można było nie za drogo kupić i były w miare dobre (powiedzmy, że góra granica to 4 tys. zł za oba).

Tutaj jest do wglądu mój audigram.
http://img14.imagevenue.com/img.php?image=17385_audiogram1_122_456lo.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 2009-09-09, 22:37:25 wysłana przez Garf »

Offline mate

• Newbie
  • *
Odp: Jaki aparat słuchowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-09-09, 21:10:00 »
Witam, ja tez wlasnie czekam na aparaty, w moim przypadku beda to PHONAK AUDEO YES tez 2 sztuki. Koszt jednego to 3600zl i jest to podstawowy model. Mozesz starac sie o refundacje w NFZ oraz w MOPS'ie !!! Niestety nie moge zobaczyc twojego audiogramu ?

P.s
Cos to forum jest chyba wymarle, nikt nic nie pisze tak, ze ciezko bedzie jakakolwiek informacja...

Offline Garf

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2009-09-09, 22:38:19 »
teraz powinno już być widać. A nie znasz może jakiegoś innego forum, czy też innego miejsca gdzie możnaby zasięgnąć informacji?

Offline www.audiocare.pl

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2009-10-01, 10:37:34 »
witam, nalezy przede wszystkim samemu odpowiedziec sobie na pytanie co jest dla nas wazne jesli chodzi o aparaty słuchowe. przy obustronnym niedosłuchu oczywsicie 2 aparaty jak najbardziej. obuuszne slyszenie rozwiazuje wiekszosc problemow szczegolnie w halasliwym otoczeniu.
bardzo fajne i rozsadne w cenie sa aparaty firmy Audioservice (teraz weszly na rynek doskonale automatyczne rozwiazania Bizz 1 i Bizz 2 oraz Acro), rowniez aparaty siemens sa swietne i rewelacyjnie sprawdzaja sie we wszystkich sytuacjach akustycznych (Pure 300, Life 300) podobnie jak Audeo sa bardzo dyskretne, mozna wykonac do nich wkladki indywidualne by staly sie niewidoczne na uchu i by moc osiagnac wieksze wzmocnienie. miniaturowe w swojej budowie i zadowalajace nawet najbardziej aktywna osobe. niewatpliwa zaleta tych wsystkich rozwiazan jest to ze mozna je streowac pilotem :). 

Offline limba

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-01-11, 10:57:37 »
My sprawdziliśmy Siemensa - to całkiem dobry aparat i można go kupić w bardzo przystępnej cenie. Niektóre sklepy medyczne przy zakupie dwóch aparatów oferują bardzo atrakcyjne zniżki, więc wydaje mi się, że należy dobrze się porozglądać, czasem warto też zaglądnąć na strony sklepów internetowych, bo czasem maja bardziej atrakcyjne oferty niż sklepy na mieście.

Offline www.audiocare.pl

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-01-12, 22:54:21 »
w niektorych sklepach na oba aparaty mozna otrzymac rabaty :)
sklepy internetowe.... kupic mozna ale kto Panstwu te aparaty bezpłatnie dopasuje???? zazwyczaj sa pobierane oplaty za ta usluge, ponadto nie wyobrazam sobie tego jak poprzez sklepinternetowy mozna dokonac zakupu tak idnywidualnego sprzetu jak apaaty sluchowe korzystajac np w refundacji

Offline friut

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-01-19, 09:47:14 »
Myślę, że przy wyborze aparatu dobrze jest porozglądać się także w sklepach internetowych, gdzie można kupić tanio aparat słuchowy. Faktycznie myślę, podobnie jak wyżej, że bardzo dobrym aparatem będzie aparat simens....

Offline Robertte

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-05-06, 11:04:30 »
A ja myślę, że nie tylko aparat ale także jego dopasowanie jest bardzo ważne. Żaden aparat (nie ważne jak dobry by był), jeśli zostanie źle dobrany, wyregulowany itp. nie będzie spełniał swojej funkcji.
Nie wyobrażam sobie jak można zakupić aparat słuchowy bez przymiarki przez internet?!?!

Offline Bati55

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-05-07, 11:14:05 »
Zastanawiam się kto kupuje tak ważną rzecz jak aparat prze sklep internetowy?
Ja zanim kupiłam swój odwiedziłam kilka salonów i wybrałam najlepszy.
Okazało się jednak, że aparat który wybrałam nie spełniał moich oczekiwań (uwierał mnie, a poza tym nie do końca dobrze w nim słyszałam). Wróciłam więc do sprzedawcy po 2-3 tygodniach i nie było problemu - wymienili mi aparat. Do tego co mam teraz bardzo szybko sie przyzwyczaiłam i niemalże go nie zauważam.
Gdybym kupiła aparat przez internet to przecież nikt by mi go nie wymienił. A to nie jest rzecz, która kosztuje 2 zł i którą mogę sobie rzucić w kąt.

Offline INEZ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-05-17, 12:03:00 »
Witam,
Niedawno lekarz stwierdził u mnie wade słuchu. Na szczescie to umiarkowany ubytek słuchu, jednkze zalecił noszenie aparatu słuchowego.
Nigdy dotad nie miałam stycznościz tego typu sprzetem nie mam pojecia jaki aparat dobrac.
Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakis dobry aparat?
Z góry dziekuję.
Swoja droga popytam jeszcze znajomych o rade.
INEZ

Offline tarratura

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-05-25, 10:00:51 »
A ja myślę, że nie tylko aparat ale także jego dopasowanie jest bardzo ważne. Żaden aparat (nie ważne jak dobry by był), jeśli zostanie źle dobrany, wyregulowany itp. nie będzie spełniał swojej funkcji.
Nie wyobrażam sobie jak można zakupić aparat słuchowy bez przymiarki przez internet?!?!
Robertte popieram twoje zdanie w pełni. dopasowanie aparatu to niezwykle ważna sprawa.Prezciez kupując aparat wazne jest zeby spełniała swoja rolę i pomagał w  słyszeniu dzwieków które nas otczaja. Moja mama ma problem z słuchem,spedzilismy wiele czasu na doborze odpowiedniego aparatu.
Nie wszystkie salony oferują fachową obsługę. nie wyobrażam sobie jakbyśmy mogli zamówić aparat z internetu i samemu go dopoasować to chyba nie możliwe.Pozdrawiam,

Offline Bati55

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-06-09, 13:28:57 »
Inez,
Myślę, że powinnaś pójść do dobrego salonu protetycznego - najlepiej takiego gdzie mają duży wybór różnych aparatów. Tam na pewno coś Ci dobiorą. Przymierzysz kilka i sama zdecydujesz. Każdy ma różną wadę i preferencje. Nie ma jednego najlepszego dla wszystkich aparatu.

Offline INEZ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-08-19, 16:32:37 »
Witam,
Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś pewny punkt protetyczny bądz dobrego protetyka. Poczytałam trochę na portalach i z tego co sie zdazyłam zorientować bardzo ważne jest żeby odpowiednio dopasowac sprzet do wady słuchu pacjenta.
nie chciałabym na własna ręke szukać dobrego punktu, wolałbym skorzystac ze sprawdzonych miejsc.
Bede wdzieczna za podpowiedź.

Offline tarratura

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-08-28, 16:18:56 »
Witaj Inez.
Zgadza się. dobrze dobrany aparat bedzie ci długo słuzył i bedziesz zapewne z niego zadowolona.Radze zebys spróbowala kilku modeli zanim sie zdecydujesz.
Nie polecam zakupu sprzetu przez internet.
Obecnie w niektórych salonach protetycznych panuje wysoki standard usług, a zakupiony sprzet można zwrócic bez podania przyczyny w ciagu 6 tygodni.
Ja zakupiłem parat dla mamy przy ul Hozej w Warszawie. Nie wiem z jakiego miasta jestes, nie wiem czy pomogłem.

Offline INEZ

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-08-30, 16:14:26 »
Witam,
Dzieki za rade. ja równiez jestem z Warszawy.na pewno sie tam wybiore.Szukam juz od kilku miesiecy i dobrac nie moge.