Autor Wątek: Jaki Aparat Sluchowy  (Przeczytany 2175 razy)

Offline Jancio

• Newbie
  • *
Jaki Aparat Sluchowy
« dnia: 2009-04-23, 09:45:06 »
Witam,
Moj Ojciec ma blisko 90 % utrate sluchu, (dokladnie nie wiem, bo pare lat juz sie nie badal)
Od blisko 20 lat uzywal aparatow AB TechMed. Jednak od paru miesiecy widze, ze one nie dokonca sie spisuja, byc
moze jego model jest juz przestarzaly. Ponadto zauwazylem u niego zachwiania rownowagi, ktore wedlug niego sa spowodowane pernamentnym uciskiem na oba uszy.

Chcialbym sie dowiedziec jakie aparaty byscie polecali.Jakigo zedu sa to koszty i jakie sa mozliwosci jakis dofinansowan. Ojciec jest od kilkunastu lat na rencie zwiazanej z utrata sluchu.

Offline www.audiocare.pl

• Newbie
  • *
Odp: Jaki Aparat Sluchowy
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-07-03, 13:48:15 »
Witam,
żeby polecic aparaty słuchowe napewno w pierwszej kolejnosci nalezy zrobic dokladne badanie sluchu (z audiometria mowy), na podstawie ktrorego mozemy okreslic nie tylko stopien utraty słuchu ale rowniez zyska z zalozenia aparatow sluchowych. ceny aparatow sa bardzo zroznicowane od 850zł nawet do 7-8tysiecy za sztuke. aparat sluchowy dopasowywuje sie do stopnia zrozumialosci mowy i aktywnosci danej osoby, tzn. inne aparaty zaproponuje osobie uczacej sie lub pracujacej a zupelnie inne aparaty osobie spedzajacej caly swoj wolny czas np. w domu. przypominam ze kazda osoba ubezpieczona w kraju raz na 5lat ma dotacje z narodowego funduszu zdrowia (tj. 610zł-850zł) i ewentualnie osoba z orzeczonym stopniem niesprawnosci moze sie starac o dotacje lub zwrot z MOPS/PCPR. zasada jest jedna im drozsze aparaty sluchowe tym wiekszy komfort ich uzytkowania. nalezy znalezc "zloty srodek" miedzy cena i jakoscia aparatu sluchowego. ceny tych samych aparatow sluchowych w roznych punktach protetycznych moga sie sporo roznic, dlatego polecam sprawdzanie cen.

Offline tarratura

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-06-13, 22:28:52 »
Witam,
Zgodze sie z moim przedmówcą.Na rynku jest bardzo duzo aparatów, widełki cenowe równiez są dosc obszerne.Jednakże moim zdaniem kluczem do pełnej satysfakcji z zakupionego aparatu jest jego dopowiednie dopasowanie.Dostrojenie aparatu, a wczesniej dokładne badania słuchu to bardzo ważna sprawa.
Jakis czas temu szukałem apartu dla mojej mamy.Zrobiłem razem z mama maraton po punktach protetycznych.Propozycji było wiele, ceny od kilkuset złotych do tysiąća. probowalismy wiele paratów raz drozsze raz tańsze, ale wybralismy ten który był najlepiej dostrojony i dopasowany do potrzeb mojej mamy.Wiele zalezy od odbrego protetyka.Warto o tym pamietac szukajac dobrego sprzetu.

Offline Robertte

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-06-16, 10:46:56 »
W 100 procentach zgadzam się z przedmówcą :)

Porównanie może zbyt banalne - ale z apartami to trochę tak jak z kupnem mieszkania - trzeba obejrzeć wiele żeby wybrać to co nam najbardziej pasuje.

Offline qba1975

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-06-24, 12:44:06 »
Witam,
Z  wpisów wynika,że na tym forum sami doświadczenie pacjenci :) Ja równiez do takich nalezę. Urodziłem się z wadą sluchu. Do pewnego wieku zakup aparatów spoczywał na moich kochanych rodzicach ale pewno dnia nadszedł dzien kiedy sam zdecydowałem sie dokonąc wyboru. Pomimo że od wieleu lat rodzice zpoatrwali mnie w tym samym punkcie, musiałem dokonąc zmian,bo owszem salon z aparatmi był ten sam, ale personel się zmienił i nie byłem zadowolony juz z ich obsługi. Zaczałem na własna ręke szukać odpowiedniego dla mnie aparatu, chodzac od salonu do salonu i radząc się róznych osób. Po wielu przygodach trafilem wreszcie na dobry  salon i przede wszystkim na profesjonalna obsługę. Od tamtej pory zaopatruje się wtym samym miejscu. Z dośawidczenia wiem ,że dobór apartu, jego indywidulne dopasowanie jest w głownej mierze zasługa profesjonalnego protetyka!!