Autor Wątek: pomocy - komisja odmowila mi stopień nbiepelnosprawnosci  (Przeczytany 8143 razy)

Offline gigi-44

• Newbie
  • *
Odp: pomocy - komisja odmowila mi stopień nbiepelnosprawnosci
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-02-18, 23:21:37 »
Proponuje sie odezwac do specjalistow w Kajetanach w sprawie ucha, w zasadzie to wpierw lekarz rodzinny powinien doradzic co dalej z tym zrobic :( Nerwy tu nie pomoga wcale, rozumiem ze sytuacja jest niespotykana ale takze prosze zrozumiec takze zony ktora takze sie przejmuje.
Link : http://www.ichs.pl/1018.dhtml
Dziękuję za wypowiedź my już jesteśmy po dwóch wizytach w Instytucie Laurka miała robione badania podstawowe i ABR i na tą chwile nic nie można zrobić dopiero w wieku szkolnym tj.6-10 lat można jakieś operację robić, tylko wiadomo jak dziecko pójdzie do przedszkola i szkoły to dzieciaki żyć jej nie dadzą. Temu nasze obawy i szukamy każdej rady, kontaktu cokolwiek co może pomóc.Pozdrawiam Krzysiek.

Offline karinadulas

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-02-24, 05:53:27 »
 (nie rozumiem tego, czy oni myślą, że za 5 lat mi słuch wróci) ?

To chyba mozliwe tylko w naszym kochanym kraju,miałam znajoma która nie miała jednej nogi  i tez dostawala orzeczenie na 2 grupe inwalidzka, pewnie tez liczyli na cud ze jej ta noga odrosnie. Paranoja

Offline astrala

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-02-18, 00:38:18 »
Tak, zgadzam się. ZUS definitywnie odmawia przyznania jakiejkolwiek grupy inwalidzkiej jak nie dysponuje się żadnymi innymi orzeczeniami. Tam pracują służby które wykonują odgórne polecenia. Ich nie obchodzi stan zdrowia pacjenta tylko aby im się nie uszczupliło w kieszeni!!!
Znam ich metodykę jak swój własny palec.
Zatem podpowiadam co robić. Najpierw zdobyć orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane przez Powiatowy Urząd Pracy, a na jego podstawie ubiegać się o rentę inwalidzka ZUS. Oczywiście trzeba ponownie stanąć przed komisją d/s rent w ZUS-sie. Moja metoda jest pewna i sprawdzona. Tak pomagałam załatwiać  wielu osobom i otrzymały renty ZUS. Jak nie przez ZUS to odwoływać się aż do ostateczności - do Sadu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.
Ważne- w Sądzie trzeba mieć już gotowe orzeczenie- choćby właśnie z Powiatowego Urzędu Pracy!
Życzę powodzenia

Offline krówka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2011-01-12, 22:01:54 »
Mam ten sam problem, mam całkowita głuchotę jednego ucha, ostatnio byłam w szpitalu w Poznaniu gdzie zrobili mi szereg badań i dr otolaryngolog wypisała mi zaświadczenie na komisje. chciałam dostać orzeczenie z uwagi na dofinansowanie z uczelni do aparatu typu kross. Ostatnim razem stawałam na komisje 2 lata temu i pomimo odwołania nie uznali mi. Teraz tez w powiatowym ośrodku odmówili mi pomimo ze miałam opinie specjalisty. Słyszałam ze w Poznaniu bez problemów wydaja takie orzeczenia nawet z mniejszymi ubytkami a i mnie na dolnym śląsku uważają ze jestem w pełni sprawna wiec chyba coś jest nie tak??
Oczywiście będę sie odwoływać do samego końca bo moja frustracja przerosła wszelkie możliwe granice. Czy w odwołaniu moge sie powołać na to ze inni takie orzeczenia dostają a ja nie i ze kiedyś zanim skończyłam 16 rok życia przysługiwało mi orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawnosci??
pozdrawiam Paulina