Autor Wątek: pomocy - komisja odmowila mi stopień nbiepelnosprawnosci  (Przeczytany 8143 razy)

Offline krisnh

• Newbie
  • *
od urodzenia posiadam gluchote ucha lewego. w 2002 roku stawalem pierwszy raz przed komisja, ktora stwierdzila umiarkowany stopien niepelnosprawnosci. 10 dni temu mialem ponowna komisje (poniewaz aktualne orzeczenie z koncem wrzesnie stracilo waznosc) i jak sie dowiedzialem komisja stwierdzila iz nie nalezy mi sie zaden stopien niepelnosprawnosci i zaliczyla moja osobe do ludzi zdrowych SKANDAL co mam robic? co napisac w odwolaniu?  prosze o pomoc ( moj mail krisnh@o2.pl)

Offline necia

• Newbie
  • *
Odp: pomocy - komisja odmowila mi stopień nbiepelnosprawnosci
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-12-02, 18:45:07 »
Jak chcesz, mozesz starać się o odwołanie. Ale... komisje ZUS są teraz tak porąbane, że nie przyznawają i zabierają grupy inwalidzkie nawet osobom bez jednej ręki.

Trzeba liczyć na cud. Nic więcej.
Bądź spokojny jak góra, lecz poruszaj się jak wielka rzeka...

Offline sophia

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-12-02, 23:52:23 »
Ja byłam na komisji 27 listopada,teraz czekam na decyzję,ale słyszałam,że raczej niechętnie przyznają teraz grupę inwalidzką więc jestem nastawiona na odmowną decyzję.[

Offline John

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-12-13, 22:44:56 »
Jeżeli leczycie się i macie dokumenty potwierdzające wasze schorzenie to nie mogą Wam odmówić i znieść stopnia niepełnosprawności.Wszystko zależy od tego jakie dokumenty i orzeczenie lekarskie macie. NIedosłuch jest chorobą i na jakiej podstawie mogli Wam nie przyznać stopnia niepełnosprawności

Offline anmar

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-12-14, 01:10:24 »
Z jhednostronną głuchotą to jest paranoja. Otrzymywałam krótko dodatek pielęgnacyjny na syna. Zmieni ły się przepisy, w wykazie chorób nie znalazłam jednostronnej głuchoty. Panie w PZG powiedziały mi, że tak jest faktycznie. Jerżeli ktoś nie widzi na jedno oko zaliczany jest do osób niedowidzących, a jak nie słyszy jednostronnie to jest zdrowy.

W tym tygodniu mąż był z synem na komisji. Napiszę Wam co orzekli.

Offline John

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-12-15, 23:21:07 »
Czy syn jest leczony w jakimś specjalistycznym ośrodku.Powinniście dostać się do międzynarodowego Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu w Kajetanach. Tam przebadają syna specjaliści , którzy są naprawdę świtni.Będzieci pod stałą kontroloą instytutu . Orzecznictwo powinno wydać orzeczenie o niepełnosprawności jeżeli nie to wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnegi i ważne dokumenty jak legitymacja ubezpieczeniowa i umówcie się na wizytę w Instytucie.Powiem od razu że trzeba poczekać na swoją pierwszą wizytę.

Offline sophia

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-12-30, 17:31:39 »
Ja jednak dostałam grupę inwalidzką ,ale tylko na 4 lata.

Offline anmar

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-01-12, 21:13:20 »
Syn orzeczenia nie dostał. Lekarz orzecznik stwierdził, że jednostronna głuchota nie kwalifikuje do przyznania grupy.

Pozostawiam to bez komentarza.

Offline grino

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-01-27, 15:48:05 »
Syn orzeczenia nie dostał. Lekarz orzecznik stwierdził, że jednostronna głuchota nie kwalifikuje do przyznania grupy.

Pozostawiam to bez komentarza.

Czyli mam dobrze rozumiec komisja odmowila przyznania i wydania orzeczenie o niepelnosprawnosci???Bo jesli matka sie stara dziecku grupy inwalidzkiej w celu rentowym to bym sie nie dziwil ze odmowili kwalifikacji.

Offline anmar

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-01-27, 21:54:36 »
Faktycznie, nie chodzi o sprawy rentowe a o stopie ń niepełnosprawności. Komisja odmówiła. Syn za miesiąc kończy 16 lat i zastanawiam się czy nie składać ponownie wniosku.

Offline paaaatka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-05, 17:17:02 »
Niestety tak to jest z tymi komisjami. Ja także miałam sytuację dość nieprzyjemną...
Zacznę od tego, że z niedosłuchem borykam się od 5 r.ż. Obecnie mam prawe ucho nieczynne, w lewym 80 dB ubytku. Zawsze stawałam na komisję i dostawałam orzeczenie bez problemu - dla wszystkich to było jasne. Dwa lata temu ponownie stanęłam na komisję i orzekający (chirurg !!!) stwierdził, że orzeczenie mi się nie należy, bo mam aparaty i wg niego funkcjonuję normalnie (taaa z takim ubytkiem funkcjonuję normalnie, rzeczywiście się chirurg na niedosłuchu zna), ale przyznał mi jeszcze na 2 lata orzeczenie, twierdząc przy tym, że już nie ma się co nast. razem starać o orzeczenie... Jednak, gdy te dwa lata minęły za namową laryngologa, który stwierdził, że to jakieś nieporozumienie złożyłam papiery na komisję (tym razem już skład był inny) i przyznano mi stopień umiarkowany na 5 lat (nie rozumiem tego, czy oni myślą, że za 5 lat mi słuch wróci) ?

Offline John

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-06, 00:54:24 »
Taka to jest naszych lekarzy pomoc. Nie widze nic innego jak odwołania do wyższych nstancij i alsza walka z komisjami. Jako ludzie z wadą  musicie walczy o to co jest powagą życia z niedosłuchem. Przed moim dzieckiem jeszcze walka o szołę i pomoc w niej. Jeżeli my jako rodzice nie zrobimy nic to nie wygramy wojny.Trzeba staną do walki na całego

Offline gigi-44

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-06, 01:09:46 »
Jak tak czytam te wypowiedzi to mam dość , moja córka ma 7 miesięcy i urodziła się beż prawej małżowiny i ubytek słuchu 60db  brak otworu usznego i w przyszłym tygodniu właśnie idziemy na komisję i zastanawiam się czy nie posłać tylko żony bo ja nerwowy człowiek jestem.Szukam jakiś informacji odnośnie chirurgi plastycznej u tak małego dziecka czy ktoś może podać jakieś linki czy to się  robi u takich maluszków?

Offline grino

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-12, 20:04:16 »
Jak tak czytam te wypowiedzi to mam dość , moja córka ma 7 miesięcy i urodziła się beż prawej małżowiny i ubytek słuchu 60db  brak otworu usznego i w przyszłym tygodniu właśnie idziemy na komisję i zastanawiam się czy nie posłać tylko żony bo ja nerwowy człowiek jestem.Szukam jakiś informacji odnośnie chirurgi plastycznej u tak małego dziecka czy ktoś może podać jakieś linki czy to się  robi u takich maluszków?

Proponuje sie odezwac do specjalistow w Kajetanach w sprawie ucha, w zasadzie to wpierw lekarz rodzinny powinien doradzic co dalej z tym zrobic :( Nerwy tu nie pomoga wcale, rozumiem ze sytuacja jest niespotykana ale takze prosze zrozumiec takze zony ktora takze sie przejmuje.
Link : http://www.ichs.pl/1018.dhtml

Offline John

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-02-13, 23:08:18 »
Proszę własnie skontaktowac sie z lekarzem rodzinnym i poprosic o skierowanie do INSTYTUTU  w Kajetanach.Umówić się telefonicznie na wizytę i proszę jechac na konsultacje.Tam nie odmowia nikomu pomocy a wrecz odwrotnie poradza i pomoga.