Autor Wątek: Firma (zaklad pracy chronionej) a PFRON  (Przeczytany 4215 razy)

Offline joker

• Administrator
  • Jr. Member
Firma (zaklad pracy chronionej) a PFRON
« dnia: 2005-03-04, 10:34:53 »
Pracowalem kiedys w zakladzie pracy chronionym jako grafik komputerowy i administrator, prawda mowiac krotko bylem zatrudniony (do 15 miesiecy). Dlaczego krotko? Moge powiedziec, ze pracodawca nie chciala dac mi 3-ciej umowy, bo nie lubila placic za wysoki koszt ZUS i inne. Dlatego musiala zatrudnic nowego, zeby wykorzystac pomoc finansowa od PFRONu. I tak kolko. Jak podala Gazeta Prawna, PFRON rozpoczyna kontrole pracodawcow zatrudniajacych osoby niepelnosprawne i otrzymujacych z tego tytulu pomoc finansowa od Funduszu. Jak widac pracodawcy lubia wykorzystac niepelnosprawnych i placic im malo forsy za robote. I takze placa polowe podatku z tytulu zatrudnienia niepelnosprawnych. Moze ktos mnie poprawi, jesli myle sie ;-). Pozdrowionka dla wszystkich.

Offline Brunetka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-03-10, 23:43:30 »
Takich pracodawców powinni karać wysoką karą pienięzną.Ponoć mają sprawdzać nieuczciwych pracodawców ,którzy mają pomoc finansową PFRONUi zatrudniają zdrowych ludzi. 8)

Offline Misia

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-03-11, 11:29:52 »
Joker, no to najwidoczniej nie trafiłeś na dobrego pracodawcę. I stąd wyszło tak jak wyszło. Natomiast mówienie o tym, ze pracodawcy, poniekad "lubią" wypłacać swoim pracownikom mniej kasy, niż im się nalezy, no to wybacz, ale to jest smiechu warte. Powszechnie wiadomo, ze to nie oni ustalaja zasady kwot co do usług wykonywanej czynności przez pracownika. Wpływ na to mają takie Instytucje jak ZUS czy PFRON i na tej podstawie kierują się stawkami - pracodawcy nie ustalają sami.. A ze zaczyna się od najniższej stawki krajowej, no to cóż... nie skomentuje tego :| Ja na szczęście trafiłam na sztab dobrych ludzi i pracodawców, i  nie narzekam zbytnio na pensję <a mogłoby być trochę wiecej, hehe :P)
Aby do czegoś dojść, trzeba wyruszyć w drogę...

Offline joker

• Administrator
  • Jr. Member
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-03-15, 10:45:48 »
Misia, no coz nie trafilem na dobrego pracodawce (stara hira ;-) ). Kazdy z nas ma szczescia i oczywiscie pecha. Chyba nie tylko ustala PFRON ale tez pracodawca, skoro mnie pytal o wynagrodzenie. Moze nie mialas tego do czynienia. Gdybys byla wlascicielka firmy, to bys ustalala zasady kwot za wykonywanie czynnosci przez pracownika i oczywiscie wyplacila swoim mniej kasy, jesli rynek gospodarczy jest krytyczny.

Offline Skate_girl

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-04-02, 14:05:28 »
Teraz pracuję w zakładzie pracy chronionym. Tam pracują niepełnosprawni na stałe. Na początku pracowałam na okresie próbnym 3 miesiące. A teraz mam umowę 7 miesięcy. Nie wszystkie firmy są uczciwe. Wiadomo że niektóra firma wykorzystuje.

Offline beatrix

• Newbie
  • *
Odp: Firma (zaklad pracy chronionej) a PFRON
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-09-18, 12:43:40 »
Jednym słowem nie wybierac zakładów chronionych bo tam jest właśnie tania siła robocza, i wykorzystuja niepelnosprawnych na maksa.... Ja pracuję w firmie (nie jest chroniony) i przekonalam sie i tam lepiej mnie traktuja i zarabiam rownie, nie pobieram renty której szefowa mi nie radzila... Wczesniej pracowałam w Wittchen (chroniona) i co "jednym slowem" d****a brali nas a zeby potem miec ulge na podatek ;-D. Sprytnie!! ?Ja walczylam do konca i osiagnelam swoj cel, poszukalam innej pracy i  w urzedzie palnelam ze nie chce do takich zakladow, bo jestem zdrowa i stac mi na cos wiecej... Poskutkowalo!! Pozdrawiam Przeciez słuch to nie jest juz kalectwo...Trzeba pokazac na co nas stac ;/