Autor Wątek: Porównanie cen aparatów słuchowych  (Przeczytany 13548 razy)

Offline jaceek

• Newbie
  • *
Porównanie cen aparatów słuchowych
« dnia: 2006-03-14, 14:28:29 »
Witam!

Wkrótce stanę się szczęśliwym posiadaczem aparatu słuchowego, który zmieni moje życie na lepsze.
Zanim się to stanie chciałbym dokonać jak najbardziej świadomego wyboru aparatu.
Jestem już po kilku wizytach w różnych firmach handlujących aparatami. Poprzymierzałem sobie co nieco i wiem że na pewno zdecycuję się na Oticon lub Widex.

Pytanko brzmi: Czy poszczególni dystrybutorzy tych aparatów bardzo różnią się między sobą cenami, czy raczej jest to jak MCDonalds - wszędzie te same narzucone odgórnie ceny.

Chciałbym również nawiązać kontakt z użytkownikami takich aparatów, żeby dowiedzieć się z pierwszej ręki na co rzeczywiście warto zwrócić uwagę kupując aparat. Oczywiście bardzo dużo cennych informacji uzyskuję od sprzedawców, ale użytkownik to co innego, prawda?
Wadę mam stosunkowo niewielką (do 60dB na najwyższych częstotliwościach) i w sumie radzę sobie bez aparatu, ale z aparatem będę mniej uciążliwy dla tych co muszą ze mną rozmawiać.

Pozdrawiam
Jacek

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-03-14, 20:05:54 »
hejcia!
Ja od dziecka noszę aparaty oticonowskie i phonaka zawsze jestem zadowolona z oticonowsich aparatówi i przez 24 lata mego życia ani razu nie było potrzeby by wysyłać aparat do serwisu poprostu wogle mi się nie psół. Dwa lata temu musiałam zmienić aparat na nowy i poprzymierzałam wszystkie firmy dosłownie wszystkie i jednak dalej najlepszy aparat dla mnie jest firmy oticon, a widex mało kto go używa.Jeśli chodzi o ceny aparatów to i tak można starać się o dofinansowanie pcpr i nfz i tak dużo mniej zapłacisz prawda jest taka że lepiej wydac na bardzo dobry i drogi aparat niż dobry tani aparat i z tego założenia wychodzi ze tani zawsze idzie do serwisu do naprawy aż kilkakrotnie i o wiele drozej płaci się za naprawę i już masz drozej i dużo kasy tracisz na reperowanie i dlatego uważam że oticon jest najlepszy bo nie psuje się tak jak ine aparaty.O widexie nie słyszałam nikogo z moich znajomych kto by go nosił ja przymierzałam ale dla mnie oticon ma lepszą jakość słyszenia lepsze i czyste są dzwięki. Prawda jest taka że w każdym punkcie protetycznym którzy mają aparaty oticonowskie mają rózne ceny bo każdy punkt sobie zarabia po swojemu i tu są zgórowane ceny. A ceny takie jakie powinną być to w głównym punkcie oticon na placu trzech krzyży w warszawie
pozdrawiam

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-03-15, 09:33:59 »
Siemka!

Od 1982 do 2001 mialem analogowe Oticony i sprawily bardzo dobrze i bezawaryjnie. Od 2002 mam cyfrowe Siemensy Signia i rowniez spisuja sie dobrze. Cyfrowe jak wiadomo sa lepsze technologicznie i daja czyste dzwieki i nawet szelesty takie ktore nie slyszalem w analogowych.  I jestem z tych aparatow bardzo zadowolony. Oczywiscie byly dofinansowane przez PCPR i dawną Kase Chorych. A Widexy tez sa swietne i sporo moich znajomych te aparaty chwala. Sa tez przymierzylem aparat ale zdecydowanie moje Siemensy byly do mojego ubytku sluchu. co do cen to ingela ma racje wszedzie maja rozne ceny aparatów ale w GEERSie maja najdrozej. Tam nie polecam. Polecam Instytut Fizjologi i Patologii Sluchu. To tam kupilem aparaty i bylo tam kilka roznych aparatow roznych firm jak Widex, Siemens, Phonak, Stanley i Oticon.
Pzdr

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-03-15, 18:12:03 »
hejcia!
Racja Sieki właśnie zapomniałam tu dodać o Geersie i nigdy tam nie kupujcie!!!! TO JEST WIELKIE OSZUSTWO!!!! TAM SĄ DROGIE POPSUTE I NAWET UŻYWANE APARATY KTÓRE JE SPRZEDAJĄ!!! tam jest okropnie! ten Geers wyłudza tylko pieniąde a nie pomaga ludziom! Co do Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu też polecam ale zanim się tam wybierzemy trzeba się umówić i czekać dość długo ale racja tam są różne aparaty do wyboru firm jakie odpowiada do każdego rodzaju ubytku słuchu.Jeśli ktoś chce sobie kupić oticonowskie to pisałam jak wyżej też polecam.
Pozdrawiam!

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-03-16, 23:02:18 »
Racja, w Instytucie Fizjologii i Patologii Sluchu trza zapisac na wizyte a wizyta jest z wyprzedzeniem na 3-6 miesiecy. Tam sie zapisalem i aparaty otrzymalem dzieki pcpr i dawna kase chorych. Naprawde tam polecam bo tam dobiora aparaty pod katem ubytku sluchu :-) Sprawdzaja dokladnie jakie dzwieki pacjent slyszy oprzez aparaty. A GEERS? Lepiej nie mowic :-))

Offline jaceek

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-03-17, 09:59:49 »
Do IFPS mam wizytę na czerwiec(zapisywałem się w sierpniu 2005 - czekam 10 miesięcy) , więc chyba rzeczywiście jeszcze się wstrzymam z ostateczną decyzją. Ale jeśli chodzi o sam zakup aparatu to też trzeba tyle czekać? Myślałem, że jestem zapisany do laryngologa nie do protetyka...

pozdrawiam

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-03-17, 11:56:36 »
Uuuu to az tak dluuugo i jak widze IFPS ma coraz wiecej pacjentow. Wiadomo ze tam sa zapisy na badania na wszczepiania implantow.

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-03-17, 17:51:34 »
o rany!!!! ależ ty długo czekasz aż 10 miesięcy! szok! ja nadłuzesz czekałam 5 miesięcy ale skoro ty czekasz już od tylu czasu to niestety bedziesz cały dzien siedział tam żeby dobrac aparat i przestroić i chyba już aż gromada ludzi się zebrało i chyba faktycznie jak sieki napisał...
a jeśli chodzi o inny punkt proteyczny to albo przyjmują cię od zaraz albo umawiasz sie na termin  ale czekasz już chyba tylko dwa dni albo na jutro... to już zależy od ciebie...

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-03-20, 11:17:30 »
Racja ingela w IFPS najdluzej ale za to duzy wybór aparatów. A w Oticonie cz w Widexie to maja swoje aparaty i nei ma mozliwosci przetestowania aparatów roznych firm :(

Offline necia

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-03-21, 16:48:45 »
Najlepiej iść do "niefirmowego" punktu aparatów słuchowych typu Audiofon, Audioton, Sono-Med, Sono lub inne takie. Tam mają różne aparaty słuchowe i można potestować różne firmy -  uprzednio dostosowane do indywidulanego audiogramu pacjenta.
Bądź spokojny jak góra, lecz poruszaj się jak wielka rzeka...

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-03-21, 19:57:17 »
audiofon hmnn spoko zalezy na której ulicy bo mają sporo punktów rozsianych w wawce bo każdy protetyk w puncie w tej samej firmy jest inny i zależy to przede wszystkim na jakiego protetyka się trafi!   a w sono hehe :) tam można spotkać mnie  :lol:

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #11 dnia: 2006-03-21, 20:01:49 »
Do takich firm Sono czy Audiofon to jeszcze moja noga nie stanela hehe. Wiec kiedys tam pojde i przetestuje aparaciki:) Ponoc technologia aparatow sluchowych idzie do przodu ze dla glebokiego ubytku bedzie aparat wewnatrzuszny. Wiec czekam na takie aparaciki.  Tylko problem jest taki ze takie aparaty mozna z latwoscia zgubic :|

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 2006-03-21, 20:15:59 »
aparaty wewnątrzuszne to są dopasowane dobrze do twego ucha więc napewno je nie zgubisz chyba że będą za lużne to już wtedy bedzie trzeba zrobić od nowa obudowe tak żeby się trzymała w środku kanału a technologia pędzi do przodu i też marzyłam w środku ale jestem już na tyle przyzwyczajona na zauszny że już mi nie przedzkadza a prawda taka że jak się ma wewnątrzuszne aparaty to trzeba co jakieś 2-3 tygodnie zależy od wydzielania woskowiny wymieniać iltry które się zatykają i już nie słyszysz a wkąłdka jak się zatka woskowiną to mozesz ją samemu umyć a filtr kosztuje 5-7zł i to tak warto? czas pokaże... wszystko się może zmienić a siekiego zapraszam do sono skoro jeszcze nie był możesz tam zajrzeć :) i spotkac ingele he :)

Offline sieki

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #13 dnia: 2006-03-23, 14:32:25 »
Oj ne wiedzialem ze trzeba filtry wynieniac :( Ajak czesto sie wymienia? A co do ingeli to z przyjemnoscia zajrze do Sono:-)

Offline ingela

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 2006-03-23, 18:56:09 »
jak często? zalezy od woskowiny która jest w uchu tak 2-3 tygodnie sam pacjent wyczuwa że jest totalnie cicho wtedy trzeba wymienić filtr a jesli pacjent ma bardzo częste wydzielanie woskowiny -dośc dużo raczej nie proponują mu wewnątrzusznego ale skoro pajcent jest uparty to by musiał by conajmniej co tydzien przychodzić na wymienianie filtru i to jest bezsencownie