Autor Wątek: System nadawczo - odbiorczy FM  (Przeczytany 4080 razy)

Offline katrin19

• Newbie
  • *
System nadawczo - odbiorczy FM
« dnia: 2005-12-10, 21:01:03 »
Witam

Bardzo proszę o informację na temat takiego systemu.
Interesuje mnie wykorzystanie go w pracy z dzieckiem niedosłyszącym - na jakiej zasadzie działa itp

Pozdrawiam
Katrin 19

Offline zajączek

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-12-17, 18:43:35 »
Jest to system wspomagający mowę. Sama go używam przede wszystkim w szkole, i teraz bez niego nie daje rady  :| . To naprawdę dużo daje, przez ten system bardzo dobrze słyszę- wyraźniej, głośniej i ze zrozumieniem :D  Dzięki niemu potrafię sama zrobić notatki . System ten można podłączyć do telewizora, wieży..itp. Natomiast jeśli dajemy system komuś to radzę żeby zawsze zakładać na szyję, jeśli ten ktoś kto ma ten system cały czas chodzi. Natomiast jeśli siedzi - można to dać na biurko, ale ważne żeby odległość między systemem a rozmówcą była taka sama- i najlepiej 30-40cm

Offline bubu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-05-08, 15:22:24 »
Hmm...W grudniu 2005 roku zakupiłem taki sprzet fimy Phone Ear - Solaris. Podobnie jak wyzej - tyle ze w moim przypadku mogę słyszeć daną osobe za pomoca tego systemu w odległości do 100m. pod warunkiem ze nie ma po drodze jakiś zakłóceń w postaci generatów prądowych bo to jednak rządzi fizyka..

Offline #Nelka#

• Newbie
  • *
Odp: System nadawczo - odbiorczy FM
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-10-23, 15:34:35 »
SCOLA

System SCOLA ma szereg zastosowań praktycznych w rehabilitacji słuchu zarówno u dzieci i młodzieży jak i osób dorosłych.

SCOLAhear to odbiornik FM. Zasilany jest z baterii aparatu słuchowego, do którego jest podłączony.Wyposażony jest w antenę wewnętrzną. Podłączany jest do aparatu za pośrednictwem stopki audio w oparciu o zupełnie nowy system, w którym odbiornik nasuwany jest na stopkę, a nie jak dotąd, zatrzaskiwany na niej. System zapewnia solidne i bezpieczne połączenie aparatu z odbiornikiem.
Opracowując nowy system FM SCOLA inżynierowie brali pod uwagę zarówno aspekt estetyczny jak i bezpieczeństwo połączenia.
W skład systemu wchodzą między innymi nowe, przezroczyste stopki audio.
Stopki posiadają dyskretne złącze, dla nasuwanego odbiornika, zamiast klasycznego eurozłącza.
Nowy typ stopki audio pozwala na bezpieczne połączenie aparatu słuchowego z odbiornikiem FM, nawet w tak dynamicznych sytuacjach jak uprawianie sportu lub udział dziecka w żywej zabawie.
Mały przełącznik w odbiorniku SCOLAhear pozwala użytkownikowi decydować, czy chce on słyszeć jedynie sygnał przekazywany przez nadajnik, czy kombinację sygnału z nadajnika oraz mikrofonu aparatu, czy też tylko sygnał z mikrofonu aparatu słuchowego.
Sygnał z odbiornika przetwarzany jest przez aparat słuchowy zgodnie z indywidualnymi parametrami akustycznymi właściwymi dla ubytku słuchu danego pacjenta – co oznacza, że bez względu na to, czy sygnał pochodzi z odbiornika FM, czy mikrofonu aparatu, podlega on tej samej obróbce.

Dane techniczne odbiornika SCOLAhear

* wymiary - 14 x 11 x 16 mm
    * waga - ~1g
    * zasilanie - bateria aparatu słuchowego
    * pobór prądu – 2,1 mA max
    * regulacja wzmocnienia – 16 dB
    * modulacja - FM
    * antena - wewnętrzna
    * pasmo przenoszenia - 100 - 6500 Hz
    * max. poziom sygnału wyjściowego - 5 mVRMS
    * poziom zniekształceń – THD, 1 kHz - 1%
    * zasięg – do 30 metrów

SCOLAtalk to nadajnik FM. Został zaprojektowany dla zapewnienia użytkownikowi systemu SCOLA maksymalnych korzyści w słyszeniu i podniesienia zrozumiałości mowy w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji akustycznej. Mały i lekki nadajnik SCOLAtalk można zmieścić w dłoni a jego waga wynosi 75 gramów. Ułatwia to jego przypięcie do ubrania, czy też zawieszenie na szyi. Nadajnik SCOLAtalk może być podłączony do odbiornika radiowego, telewizyjnego, jak również do zewnętrznego mikrofonu. Pojemnik na baterie można rozłożyć jako podpórkę na stół. Można ją ustawić w czterech pozycjach, dla zapewnienia optymalnej kierunkowości, gdy nadajnik umieszczony jest na stole.
Nadajnik SCOLAtalk wyposażono w zaawansowany system czterech mikrofonów kierunkowych i jednego mikrofonu bezkierunkowego. Przełącznik pozwala użytkownikowi na korzystanie z nadajnika SCOLAtalk w trybie bezkierunkowym oraz dwóch trybach kierunkowych, które zapewniają optymalne odtwarzanie dźwięku w różnych sytuacjach akustycznych. Jeden z trybów pracy nadajnika pozwala na skoncentrowanie się słuchacza na konkretnym źródle dźwięku, znacząco tłumiąc towarzyszący hałas, inny daje możliwość odbioru sygnałów dobiegających równocześnie z różnych kierunków.
Antena wewnętrzna, wbudowana do nadajnika SCOLAtalk, pozwala na współpracę z nadajnikiem w zakresie 10 metrów. Zestaw SCOLA zawiera również antenę zewnętrzną, która podłączona do nadajnika, zwiększy zasięg działania urządzenia do 30 metrów.
Nadajnik SCOLAtalk ustawiony jest do pracy na tym samym kanale, w którym pracuje odbiornik należący do zestawu. Istnieje jednak możliwość zmiany kanału transmisyjnego, dzięki czemu systemy SCOLA mogą działać w sąsiadujących ze sobą salach lekcyjnych niebezpieczeństwa zakłóceń, lub nakładania się sygnałów.
Nadajnik SCOLAtalk jest zasilany dwoma akumulatorkami AAA do ponownego ładowania. Ze świeżo naładowanymi akumulatorkami nadajnik może bez problemu działać przez 8 godzin. W razie potrzeby, urządzenie można zasilać dwoma zwykłymi bateriami AAA. Pojemnik na baterie może zostać dodatkowo zabezpieczony przed możliwością otwarcia go przez osoby niepowołane.
Wyświetlacz nadajnika SCOLAtalk informuje o aktualnym stopniu naładowania baterii, kanale transmisji oraz czułości wejścia audio.

To system FM firmy WIDEX.sama go bede miec, jesli chces wiecej info, to wejdz na www.widex.com.pl
FESTINA LENTE!!!!

Offline bubu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-10-24, 00:50:53 »
30 m. hmm to sporo jednakze moj system pozwala na znaczne wieksze odległosci jak juz wspomniałem wczesniej.

Ale jedno jest ważne - zeby słuzyło nam. Własnie studiuje na infie i jestem bardzo zadowolony z mojego sprzetu ;-)

Offline koney_m

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-10-31, 18:06:45 »
www.lexis.oticon.pl
www.amigo.oticon.com (strona w języku angielskim, fajny filmik do pobrania)

jakie aparaty nosi dziecko?

pozdrawiam

Offline koney_m

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2006-10-31, 18:11:45 »
Hej Nelka, przeczytałem że przymierzasz się do systemu FM Scola.

Pragnę zwrócić Twoją uwagę na system Amigo - dopiero co się pojawił i z tego co słyszałem od znajomego który go ma (a wcześniej miał Scolę albo Lexisa, dokładnie nie pamiętam; zresztą to to samo) to Amigo jest bardziej wypasiony, a cena porównywalna. (www.amigo.oticon.com)

Pozdrawiam

Offline joker

• Administrator
  • Jr. Member
« Odpowiedź #7 dnia: 2006-11-24, 08:40:49 »
Zona uzywa FM firmy Phonak (wspolpraca z komorka majaca wbudowany bluetooth np. jak ktos dzwoni do zony, to nie trzeba brac komorke do ucha, wystarczy nacisnać "odbior") praktycznie codziennie szczegolnie w pracy, zeby lepiej slyszala co mowil pracownik czy klient itd. Czasem w domu.
« Ostatnia zmiana: 2006-12-05, 10:05:07 wysłana przez butterka »

Offline jaga

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2006-11-24, 20:08:46 »
Witam. Mój syn ma 11 lat, od 4 r.ż. nosi aparaty słuchowe. Uczy się w normalnej szkole, wczoraj pani doktor zaproponowała nam abyśmy zakupili mu system fm. Przyznam że cena takiego zestawu jest szokująca (ponad 6.500zł) niestety osoba która zajmuje się dopasowaniem takiego systemu jest na chorobowym a nikt inny nie potrafił udzielić nam odpowiedzi na nasze pytania więc postanowiłam zalogować się do Was i troszkę pomęczyć. Syn nosi Oticony-Atlas a oto moje pytania:
1. czy jezeli teraz kupimy system do tych aparatów to czy bedzie on współpracował z innymi aparatami jezeli za jakis czas kupimy inne?
2. sa dwa aparaty to czy na każdy musi być osobny system, czy wystarczy tylko dodatkowy odbiornik?
3.czy może 11 latek sam go obsługiwać w szkole ,czy będzie mu potrzebna jakas pomoc?
4. jeżeli dobrze zrozumiałam to można ustawię sobie na odbiór tylko głosu nauczyciela, lub "odgłosów klasy" tzn.jakiś dyskusji, śmiechu z jakiś gaf popełnionych przez innych ucznów? nie chciała bym żeby syn był odcięty od kolegów np. śmieją się z czegoś a on nie wie z czego bo słyszy tylko nauczyciela.
5.czy trzeba nosić to cały czas czy może zakładać to sobie tylko w szkole na lekcji?
6.jak wyglada system nadawczy? chodzi mi o to czy nie jest uciążliwy dla nauczyciela bo to w końcu on chodzi przez 45 min. z tym po klasie.
7 i tak w ogóle to jak to jest mieć taki system? Mój syn zapowiedział że nie będzie tego nosił bo się wstydzi (pani, kolegów i całej reszty) chociaz jeszcze nie widzielismy systemu na oczy bo nie sprzedaja go tak często jak aparaty słuchowe i nie maja na stanie w firmie. Próbujemy przekonać go że nie będzie miał problemów typu czegos nie dosłyszał na sprawdzianie i źle napisał. Niestety ten argument go nie przekonuje a nie chciała bym niczego robić na siłę. Może mógłby napisać do niego ktoś kto korzysta z systemu i przekonać że to fajna sprawa. Syn ma na imię Patryk.
  To narazie chyba wszystko. Jeżeli ma ktoś cierpliwość odpowiedzieć na te wszystkie pytania to będe wdzięczna.Pozdrawiam jaga.

Offline joker

• Administrator
  • Jr. Member
« Odpowiedź #9 dnia: 2006-11-25, 08:52:19 »
Witam. Odp. na pytania:
1. Najpierw sprawdz czy te obecne ap. sluchowe sa cyfrowe, to mozna kupic system FM. tak, tylko kupic inne aparaty sluchowe wylacznie cyfrowe.
2. zadnych dodatkowych odbiornikow, wystarczy kupic przystawke w zaleznosci od budowy ap. sluchowego tak jak pisalem wylacznie cyfrowego. przystawka kosztuje 100zl
3. calkowicie sam obslugiwac go w szkole, najlepiej odbiornik lezal na biurku nauczyciela lub na szyj nauczyciela, zeby jeszcze lepiej slyszal.
4. tak, tylko odpowiednio nacisnac "cos" na odbiorniku (nie pamietam, bo nie uzywam, lecz zona).
5. niekoniecznie caly czas nosic, najlepiej w domu i w szkole, jak woli syn panstwa.
6. nie wiem, bo malo wiem. radze ci najlepiej zapytac fachowca, ktory sprzedaje FM
7. nie ma czego sie wstydzic, jesli syn Patryk pragnie dobrze slyszec, to musi uzywa FM. Moja zona nosi FM w pracy i w domu. W ogole nie wstydzila sie, po prostu jest przyzwyczajona i oczywiscie zadowolona ;-)

Ps. PFRON i NFZ daja kase ci na dofinansowanie zakupu FM. Jesli syn ma jakas grupe inwalidzka, to warto isc najpierw do PFRON-u.

Mam nadzieje, ze pomoglem ci. Pozdrawiam

Offline jaga

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2006-11-26, 11:17:32 »
Witam
 Dziekuje za tak szybką odpowiedź. Aparaty syna są cyfrowe a NFZ dofinansowuje  2750zł. Myślę czały czas o Centrum Pomocy Rodzinie tylko nie wiem czy wyrobię sie w czasie bo przeciez takie zlecenie od lekarza ma swoja ważność ok 3 mies. od potwierdzenia przez NFZ. Wiadomo żę biurokracja istnieje i zanim dostarczy sie odpowiednie dokumenty i zanim zbierze się komisja przyznająca dofinansowanie to zlecenie może stracić ważność. W PFRON składałam 3 lata temu wniosek na "komputer dla Homera" dokumenty złożyłam w czerwcu, we wrześniu przyszło zawiadomienie o pozytywnym rozpatrzeniu prośby a komputer  w domu był 31 października.
Może orientujesz się jak nazywa sie w PFRON taki program w którym "dają" pieniądze na taki system? Pozdrowienia jaga.

Offline bubu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-01-01, 20:46:19 »
6. w zależności od rodzaju sprzętu, taki nadajnik nie jest aż tak obciążający dla nauczyciela jak to niektórzy wyobrazają. Są one przeważnie w wielkości komórki i przeważnie do tego nadajnika jest dołączony mikrofon. Coś takiego podobnego mają prezenterzy telewizyjni.  Jest to na tyle małe, że można z powodzeniem włożyć do kieszonki w marynarce czy przypiąć do paska.

7. Ja sam noszę na każdy wykład // studiuję informatykę // i jakoś nie widzę problemu ze strony wykładowców. To  kwestia przyzwyczajenia i chęci. A naprawdę to pomaga ;-)

Offline jaga

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-01-02, 20:23:01 »
Witam. Dziękuję za te wszystkie inf. na temat systemu FM. Spieszę donieść że "rzutem na taśmę" (19 grudnia składany wniosek w centrum pomocy w rodzinie a 27 grudnia decyzja o przyznaniu pieniędzy) udało nam się załatwić dofinansowanie. Doszliśmy do wniosku że Amigo i Lexis nie są odpowiednie dla dziecka do szkoły( no i cena  z kosmosu!)  jeżeli dobrze pamiętam to będzie Solaris( z pętlą induktofoniczną).Odbieramy w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję że pomoże to w nauce mojemu synowi. Pozdrawiam.

Offline klaudia

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-12-29, 15:17:58 »
Witam !
Ile działąją baterie jeśli się używa tego systemu ?