Autor Wątek: Grupa inwalicka.  (Przeczytany 5391 razy)

Offline Kamil20

• Newbie
  • *
Grupa inwalicka.
« dnia: 2006-08-08, 17:29:44 »
Od czego zacząć i jak załatwic grupe inwalidzka majac średni niedosłuch ?? i czy jest to w ogole mozliwe. Jaki jest czas załatwiania. Prosiłbym o mozliwie wszystkie wiadomosci na ten temat.

Offline kasiamarta

• Newbie
  • *
Odp: Grupa inwalicka.
« Odpowiedź #1 dnia: 2006-10-20, 15:20:36 »
cześć! ja też chciałabym coś na ten temat się dowiedzieć. Podobno niechętnie przysługują grupę inwalidzką osobom z niedosłuchem średnim czy małym, bo uważają, że takie osoby moga normalnie funkcjonować. Ile w tym prawdy jest to niewiem.
Du bist nicht allein

Offline #Nelka#

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2006-10-23, 15:42:20 »
ja mam "najlzejsza" grupe inwalidzka. trzeba zlozyc wniosek do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Tam dasza druk do wypelnienia, potem kwestie zaswiadczenia od laryngologa i oczywiscie wszelkie badania sluchu, najlepiej komputerowe (ABR).
Przesluch**a w sumie 3 osoby:psycholog, lekarz i pedagog bodajze, albo urzednik. z tym lekarzem to zero stresu. Mnie np. przesluchiwal chirurg, chociaz nie wiem co on tam moze wiedziec o niedosluchu :D
Co do tego, ze niechetnie przyznaja to jest po czesci prawda. Najgorzej jest jak ktos chodzi do normalnej szkoly bez indywidualnego toku nauczania tak jak ja (LO). Traktuja czlowieka z gory i z pogarda nieco ale da sie zniesc....w razie kolejnych pytan sluze rada w miare mozliwosci...

Dla dodania... Mam gluchote w prawym uchu i niedosluch na poziomie 50db w lewym.Ale dla nich to i tak duzo. Mimo wszystko nie zrazajcie sie!!!!
FESTINA LENTE!!!!

Offline joker

• Administrator
  • Jr. Member
« Odpowiedź #3 dnia: 2006-11-24, 09:09:17 »
kasiamarta, to prawda co pisala Nelka. Laryngolog twierdzil, ze osoba majaca wade sluchu w znacznym lub srednim od urodzenia powinna dostac umiarkowany stopien na stale. A komisja inaczej uwaza, ze osoba nosi ap. sluchowy (e), moze fukcjonowac normalnie jak slyszacy. Dlatego nie przyznaja. :-/

Offline Skate_girl

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2006-12-02, 22:13:19 »
Jak osoby niesłyszące noszą aparaty słuchowe to nie mogą potrafić zrozumieć co mówią ludzie bez odczytania mowy z ust. Tylko niewszyscy potrafią tak słyszeć. Wiem że teraz coraz trudniej.

Offline #Nelka#

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2006-12-04, 21:35:47 »
Ja przeciez nosze aparat i mam super zysk z niego, a mimo to przyznali mi lekki stopien... Pewnie gdybym aparatu nie miala daliby mi umiarkowany. Zgredy na maxa ale coz...
wazne bylo to, ze zaznaczylam ze aparat jest mi niezbedny i bez niego nie bylabym w stanie chodzic do normalnej szkoly (nie obrazam tu szkol dla niedoslyszacych i gluchych) i realizowac marzen
FESTINA LENTE!!!!